SommarSYNK 2016

Page 1

SOMMARL ÄSNING NOVELLER REPORTAGE TIPS RECEPT

Sommar

S O M M A R 2 0 1 6

SYNK E-MAGAZINE

INGEN SOMMAR UTAN GRILL

GODA RECEPT

På sommaren gör vi som de flesta andra; lagar maten på grillen. Recept på hela middagen inklusive tips på god dryck till maten.

Ulrika Eriksson vann vår novelltävling!

MED KÄRLEK TILL

RÖDA HETA HALLON

Bästa början på sommaren!

Massor av läsning

SYNK publishings novelltävling sommaren 2016 är avgjord. Magasinet SommarSYNK är ett resultat av den.


2


REDAKTÖRERNA HAR ORDET

Mitt under den brinnande sport-sommaren lanserar vi vårt första nummer av SYNK Magasin, en stolt blandning av noveller, reportage och sommartips som omväxling från andra magasins sportreportage och idrottsporträtt. Med magasinet hoppas vi kunna inspirera till förändring, förbättring, förnyelse eller bara skapa en stunds läsro.   När vi utlyste vår novelltävling i maj var det just för att ge våra läsare korta och laddade historier, lagom för en stunds sommarläsning i hängmattan eller hammocken. Våra tävlande har lyckats fantastiskt bra och vi har valt fem representativa noveller ur det både underfundiga, roliga, sorgliga och berörande material som kommit in.   Vi vill rikta ett tack till annonsörerna som finns med i det här magasinet. Samtliga är företag som vi kan stå för och kan rekommendera. Ett stort tack till alla inblandade för att ni vill vara en del av SYNKs magasin-debut!

Ylva och Karina 3


SOMMARSYNK

ANNONSÖRER

03 REDAKTÖRERNA HAR ORDET

15 ROCHS EKONOMI

Det första SYNK-magasinet är ett faktum. Läs vad redaktörerna har att säga om det.

15 FINGERFORMAT

06 KÄRLEK TILL SNYGG DESIGN

16 FROSTLIGHT 17 ROSA SKROT

Snygga linjer i plåt och lack kan också locka fram kärlekskänslor.

27 WEBBPLATS NU

33 SÅ HÄR JOBBAR SYNK PUBL.

29 PER STÅBI REKLAM & ART

SYNK publishing erbjuder Books on Demand så att du som skribent kan ge ut din egen bok.

29 OCK KITCHEN

28 FRIEKOSÖR

08

NOVELLEN - PERFEKT FÖR TÄVLING

INNEHÅLL

En novell ska innehålla en lockande början, ett episkt innehåll och ett slut som knyter ihop alla trådar, och det på ganska kort sträcka. Inte helt lätt, men samtidigt lämpar formen sig speciellt bra till att tävla med.

4

10


12 Vinnarnovellen “Vanilj, varma hallon och en klick grädde” är skriven av Ulrika Eriksson. Träffa Ulrika i författarintervjun på sidan 10 och läs novellen som börjar på sidan 12.

SYNKS SOMMARTIPS 38 TA HAND OM SOMMARKROPPEN

Beach 2016 är här. Har du inte hunnit få hela kroppen att förstå det ännu så finns här lite trevliga tips för att hjälpa sommarformen på traven.

Ett riktigt bra schampo, det är vad man önskar sig när badtrötta lockar krusar sig i ett torrt moln över huvudet. Men vad kännetecknar egentligen ett bra sommarschampo?

39 NATURLIGT SOLSKYDD

18 SAKNAD “Saknad” är Tommy Karmans novell om gränslöst stor kärlek trots djup sorg.

24 SAKER VI FÖRLORADE I BRANDEN När något händer och man måste välja - vad väljer man då bland allt det som tillsammans skapar den man är? Läs Ell Forselius novell.

30 EN VECKA SENARE SATT JAG I LÄGENHETEN DÄR DU BOTT... Sorg och glädje bor i samma trappuppgång i Linda Svenssons text.

34 HIMLEN SKÄLLER SOM EN HUND Livet är underbart och visst är det fantastiskt med människor som verkligen ser allt det fina. Av Paolo Nobis Sandén.

07

SOMMARSHOPPING

38 ÅTERHÄMTNING FÖR HÅRET

NOVELLERNA

Varför inte testa helt nya solskydd i sommar? Har du provat Mariatistel?

Ge dig ut och skriv i sommaren! Vi tipsar om oumbärliga redskap för skrivsugna... och väljer ut några roliga prylar för den hungrige också.

20 GRILLAT & GOTT 22 RECEPTEN

I sommar lägger vi lax på grillen och serverar med en smakfull melonsallad.

23 DESSERTEN

Gör din egen glass, både snabbt, enkelt och försvinnande gott.

5


MED KÄRLEK TILL

VACKRA BILAR

Karina Sannefjordh, redaktör på SYNK publishing, har funderat över novelltävlingens tema, om kärlek ur ett

bredare perspektiv. Hon kan själv bli fullständigt förälskad i snygg bildesign, vackra linjer i plåt och lack, gärna i kombination med en uppfinning som skapar ett djup i skönhetsupplevelsen.

N

är jag var liten fascinerades jag av Merceces-Benz 300SL, de smäckra Måsvingedörrarna öppnades uppåt. Så makalöst vackra former! Sen dök det upp en Mustang Shelby i stan, den var fräck, med snabba, vita rallylinjer över blå lack. nder ett besök i huvudstaden såg jag för första gången en Ferrari Testarossa, röd, komma mullrande nerför Sveavägen. Efter det skulle jag absolut ha en Ferrari... till en av kompisarna visade en bild på en Lamborghini Countach, vars konstnärligt kantiga linjer, beige inredning och sköna röda lack bara var så cool. Det enda problemet med de vacka linjernas

U

6

bilar är prisklassen. Min egen plånbok har inte nått upp till de höjderna riktigt än, men en röd Ferrari har jag kört i alla fall. Fick köra en som present när jag fyllde år, en suverän present där jag kände mig alldeles tagen enbart av att sitta i förarstolen och se Ferrarimärket på ratten. u rullar en ny skönhet i stan. Har sett en mattsvart elbil, en Tesla med glänsande kromade dörrhandtag och alldeles tyst gång stolt rulla fram här i närheten. Den har något alldeles extra. Dörrar som falkvingar och stor skönhet i kombination med miljö- och framtidsanpassad teknik. Det ger ett nytt djup i skönhetsupplevelsen. En sån vill jag ha!

N


SYNKS shoppingtips Vi på SYNK vill gärna uppmuntra läsekretsen till nya storverk. Här kommer våra samlade inköpstips på saker som kan hjälpa kreativiteten ta fart; för dig som, liksom vi, gillar att skriva och för alla andra.

Pen Store, med butik på Hornsgatan i Stockholm och webbutik, har snygga antecknings- och skissböcker med prickmönster som stöd för kreativiteten. Storlek 108x150mm. Outletpris 99:- sommaren 2016. www.penstore.se Pen Store säljer också pennor för stilfulla texter, som till exempel Cross Century II Medalist med polerad kromyta och detaljer pläterade med guld i 23 karat. Mediumspets i stål. Pris 1 195:-. Oavsett vilken ambitionsnivå man har med sina texter kan ett gott råd på vägen alltid vara bra. Kristian Fredén har skrivit bok om att skriva som en Nobelpristagare. 196:- på www.Bokus.com

Travock XL - rese-hängmatta - Atoll En lättviktig resehängmatta att skriva sommarnovellerna i. Perfekt för backpackingresan eller campingsemestern. Tillverkad av fallskärmssilke (nylon) och blir pytteliten när den viks ihop. Rep och s-krokar ingår. Snabbtorkande material. Maxvikt: 180kg, 499:- från www.hamaca.se

Skriv ute! Citronella Rökelsespiral på balkongen eller uteplatsen lär ska hålla myggen på avstånd. Brinntid 24h. Mått 22 cm diam. 59:- från www.coolstuff.se

I boken “Självinsikt, nyckeln till att utveckla dig själv och andra” beskrivs nio olika personligheter och deras drivkrafter, ageranden och sätt att se på livet. Perfekt för dig som beskriver många karaktärer. SYNK publishing. www.enneagramcenter.se 248:-

Med något i magen får du mer energi till att skriva. Grädda en våffelskål, servera med glass. Våfflorna blir ca 13 cm i diameter och blir 5 cm höga. Våffelskålsjärnet finns för 495:- på www.smartasaker.se Toppa med jordgubbar. Jordgubbssnopparen, en favorit som snabbt säljer slut i jordgubbssäsong. www.fyndvaruhuset.com. Prisklass 60-100 kronor. 7


Den typiska novellen är kortare än en roman och innehåller färre karaktärer. Ofta beskriver den ett skeende som byggs upp till en höjdpunkt och så ett avslut som bidrar till någon slags förändring; hos karaktärerna i berättelsen och ibland även hos läsaren. Novellens kortare form gör den perfekt för skrivtävlingar. Lagom kort för att orka läsas, tillräckligt lång för att hinna fördjupa sig i personer, skeden, miljöer, levnadsförhållanden, tankar och drömmar.

NOVELLEN

PERFEKT I TÄVLING Ett utmärkt sätt att komma igång med sitt skrivande är helt enkelt att börja! Låt orden flöda fritt och skriv utan att tänka på vad det ska vara till. Beskriv det du ser i vardagen, klä dina känslor i ord och strunta i om det blir så himla rätt eller om det låter konstigt. Sådant kan du korrigera i efterhand, när texten är klar. 8


V

i är många som drömmer om att skriva den ultimata boken, den som ska slå över hela världen och göra oss ekonomiskt oberoende för all framtid. Det svåra är bara att komma på vad den ska handla om... tt sätt att komma närmare drömmen är att börja skriva. En novell ska innehålla en lockande början, ett episkt innehåll och ett slut som knyter ihop alla trådar, och det på ganska kort sträcka. Inte helt lätt. Men lyckas skribenten är det ett behagligt sätt för läsaren att

E

kunna ta del av andras unika historier. Novellen är en form som lämpar sig särskilt bra för tävling. Det ger bra träning i att skriva om alla möjliga tänkbara teman. På webben finns många tips om tävlingar, bland annat har författaren Eva Ullerud samlat några på sin hemsida; skrivarlyan.ullerud.nu. SYNK:s sommarnovelltävling har priset varit ett presentkort på Akademibokhandeln samt att få extra utrymme för sin novell bland de totalt fem noveller vi valt att publicera från tävlingen. Läs vinnarens kommentarer.

I

--> 9


- Åh vad roligt! Nu kan jag köpa massor av nya skrivböcker!

S

å sa vår vinnare Ulrika Eriksson när hon fick reda på att hon vunnit SYNKs novelltävling.

Priset var ett presentkort från Akademibokhandeln och hon visste direkt vad hon skulle spenderat det på. – Jag skriver aldrig direkt på datorn utan börjar alltid skriva ner mina historier i skrivböcker, så det går åt en hel del. När jag har skrivit klart i böckerna så lägger jag över allt i ett dokument på datorn och då passar jag på att göra alla

10


ändringar och lägger till det jag har missat. – När jag var yngre skrev jag inte så mycket utan det är nu på sistone som jag har kommit igång. Däremot har jag alltid läst mycket så min stora dröm är att en dag skriva en roman eller kanske en deckare. Jag har några idéer men inget konkret. Just nu är skrivande mest avkoppling från mitt IT-jobb, men vem vet hur det blir i framtiden?

H

on berättar att hon under åren har gått en del kvälls- och helgkurser

i skrivandets konst, bland annat en kurs i flödesskrivning. På kurserna har hon fått inspiration för att komma igång med skrivandet och en del verktyg för att utvecklas som skribent.

S

emestern kommer hon att tillbringa i Stockholmstrakten och Mälardalen.

– Jag ska besöka släkt och vänner men kommer att ägna mycket tid åt att läsa och skriva. Det kommer att bli fem riktigt sköna semesterveckor.

V

i på SYNK publishing säger grattis till Ulrika och önskar henne lycka till med

sitt skrivande!

Man måste testa många kombinationer av hallon, glass och vispgrädde innan man hittar den rätta! Det är en av de underfundiga slutsatserna i vinnarnovellen. Alla kombinationer är goda, men endast den rätta är bäst, så att säga. 11


Vanilj, varma hallon

OCH EN KLICK GRÄDDE

H

Ulrika Eriksson

on har varit kär ett flertal gånger men bara mött den riktigt heta kärleken ett fåtal gånger. Hon minns smaken, vilken är svår att glömma. Den är speciell, med en smak av vaniljglass, toppad med vispad grädde och med härligt het hallonsylt ringlad ovanpå och kanske ett knaprigt rån vid sidan om. Hela anrättningen liksom smälter i munnen. En riktig ”Heisse Liebe” är svår att finna. Inget du hittar överallt, men när du väl finner den är den så god och du vill bara ha mer. Har du en gång fått smak för den vet du. örsta gången hon föll för den var i Wien, på ett lite gammaldags kafé mitt inne i stan. Hon var där på semester och ville prova några inhemska specialiteter. Det var en varm och solig dag och hon var i behov av något svalkande. Då stod den plötsligt där mitt framför henne. Hon åt och njöt. Känslan satt i länge. Berlin några år senare och efter lång väntan fann hon den igen. Efter en hel dags vandring genom stan och dess sevärdheter. Det var på en lite mörk, avskild restaurang,

F I 12


...men när du väl finner den är den så god och du vill bara ha mer. inte riktigt lika bra som första gången i Wien, men ändå rätt känsla och bättre än andra förslag hon kunde komma på just då. fter det har hon letat vidare, nästan som besatt, men endast funnit enklare alternativ av sämre kvalitet. Sötsliskiga varianter med strössel är inget som hon blivit särskilt glad av. De ser bra ut vid första anblicken, men när hon sen ätit upp dem känner hon sig lite besviken och lurad. Ljudet av glassbilen får henne att smälta lite och skapar lite pirr i magen och förhoppningar att väckas. Det är gott med en dubbelnougat, men tar alldeles för snabbt slut och dessutom dröjer sig känslan inte kvar lika länge som en riktig ”Heisse Liebe”. Det är bara smaken av den riktiga ”Heisse Liebe” som lever upp till förväntningarna på riktigt och skapar mersmak på riktigt. on har även sökt på nätet, men ingen framgång där. Svårt med glass via post eller virtuell glass, det blir aldrig på riktigt eller så har den smällt bort när den väl kommer fram. lindtester kan vara roligt att testa ibland och hemmafester hos vänner där värdar och värdinnor bjuder på egna varianter efter eget recept. Det är trevligt för stunden. Gott och sällskapligt, men hon känner sig alltid lite ensam bland alla par och vill avsluta och går alltid hem efter ett tag.

E

H B

K

anske skulle hon söka på ICA eller i en glasskiosk, men då säger hennes mamma att hon är lite för desperat. Sök på lite lyxigare ställen, kaféer och glassbarer, annars blir det kvantitet före kvalitet. Hennes mamma har nog rätt, allt hon köpt i glasskiosker känns alltid lite för slibbigt och sliskigt. Inte äkta. u vill hon verkligen hitta en igen, men var? Känns som hon letat och sökt överallt utan framgång på länge nu. Att sitta själv på ett kafé och avnjuta en, är som en dröm även om att avnjuta den tillsammans med någon är en riktig höjdare. Smaken av de varma hallonen mot vaniljglassen finns kvar långt efter den är slut. Smälter sakta i munnen. Hallonsmaken dröjer sig kvar. Hon har provat många andra sorter, en med vanilj och crunchig äppelsylt och müsli ute på Fjäderholmarna. Den är god, hon ville ha mer, men den var inte lika intensiv. Och den finns bara under sommaren. En riktigt ”Heisse Liebe” vill man äta när som helst, behålla länge länge och bara ha mer och mer. römmen är att resa till Paris, där skulle den väl kunna finnas, den riktigt heta kärleken? Dit skulle hon vilja åka och avnjuta en ”Heisse Liebe” tillsammans med någon. Det skulle ju vara ett romantiskt resmål, att gå över alla broar tillsammans med någon, åka upp i Eiffeltornet, sitta på caféer och -->

N

D

13


...där i trapphuset luktar det förföriskt av varm hemkokt hallonsylt. restauranger och pimpla rödvin samt äta glass. Inte gå själv över alla broar och leta efter den. Hon är dock inte helt säker på att denna resa kommer bli av, så hon håller ögonen öppna efter ”Heisse Liebe” även på annat håll. lötsligt plingar det till i hennes mobil, det är ett sms från en killkompis. Det står ”Lust att komma över till mig ikväll, jag har hittat ett recept på en så god glass som jag skulle vilja testa och bjuda dig på?” ”Självklart, det låter trevligt.”, svarar hon med vändande sms och känslan av något bra växer sig starkt. Hon ler för sig själv resten av dagen. Människor omkring henne ler tillbaka. on går till t-banan och åker mot honom. Med pirr i magen och höga förväntningar. Många frågor på en och samma gång, hon slår bort dem alltefter de dyker upp och en timme senare står hon utanför porten. Öppnar den och där i trapphuset luktar det förföriskt av varm hemkokt hallonsylt. Hon ringer på hans dörr. on blundar och njuter av doften när han öppnar dörren, det luktade precis som de äkta ”Heisse Leibe” som hon ätit tidigare. Hon öppnar ögonen och han står

P

H

H

14

där, lång och mörk i t-shirt och jeans och med hallonsås i ena mungipan. Hon ler lite, säger att du har lite sylt där och han torkar snabbt bort det. Säger sedan tack och välkommen in och ler mot henne. e går in i köket där han fyller på de fina efterrättsskålarna med flera kulor av vaniljglass, lägger på några klickar grädde och ett rån vid ena sidan. Sedan rör han om i kastrullen med den heta hallonröran och ringlar den över glassen. Serverar dessa med nybryggt kaffe till. on provsmakar, det smakar himmelskt, precis som hon minns att det ska smaka. De sitter där bredvid varandra i hans soffa och bara njuter. Den här glassen har verkligen fångat hennes hjärta, det här är något bra, något som hon vill behålla och ha mer av. Hon har funnit den riktigt heta kärleken. ”Var har du hittat det här receptet?” frågar hon honom efter en stund. ”Mina föräldrar åt glassen på ett litet gammaldags kafé mitt i Wien och där frågade mamma om hon kunde få receptet. appa inte bort det, det här vill jag ha mer av”, sa hon och log.

D

H

”T


RochS Rooslien & Skoglund Ekonomi Det enda du behöver - en bra redovisningsbyrå!

www.rochs.se

F F

FF FF

Forma din historia - jag hjälper dig! Har du också en idé om en bok, håller du på och skriver eller ligger det ett färdigt bokmanus i byrålådan? Vill du ha hjälp med att få till en grafisk form som gifter sig med din boks innehåll? Jag skapar och formar layout, för omslag och/eller inlaga, utifrån ditt manus och din personliga, unika historia! Slå mig en signal eller skicka ett mail, så kan vi träffas, i ett förutsättninglöst möte. Inger, 0704-200903, info@fingerformat.se

www.fingerformat.se

f

nger

FORMAT

15


Vi skapar mjukvaran Utvecklingen av smartphones har gått med en otrolig fart och idag kan vi göra saker som bara för några år sedan var omöjliga - många av oss kan jobba var som helst, vi kan vara kontaktbara när som helst och vår kommunikation med kollegor och kunder går allt snabbare. – Vi skapar mjukvaran till de olika appar eller hemsidor våra kunder har. Antingen förbättrar vi det som redan finns eller så hjälper vi kunder som kommer med en idé att utveckla den. Vi startade vårt första appbolag med att bygga egna program som till exempel spel. Men vi tyckte det var mer intressant att jobba med lösningar som kan underlätta i kundernas vardagliga arbete, vilket ledde till grunden för Frostlight Solutions. I dag jobbar vi mycket med att bygga och förbättra kommunikations- och säljverktyg till både små och stora företag. Välkomnar små kunder – Genom olika partners jobbar vi med ganska stora företag så som 7-eleven och Vodafone. Som många andra gillar vi de stora projekten där det ofta finns en vägg av data vi måste ta hand om och som vi ska göra

förståeligt. Det är spännande med sådana projekt, men det är mist lika spännande att jobba med en privatperson eller ett enmansföretag. Projekten där är vanligtvis små och går snabbt att göra, men är oftast roliga hela vägen. Vi får nya uppdrag genom att nöjda kunder rekommenderar oss. En nöjd kund är absolut den bästa reklamen. App eller hemsida? På frågan vad skillnaden mellan en app och en hemsida är svarar Kriss: – Den största skillnaden är att en app behöver du ladda ned medan du kan komma åt en hemsida genom att söka på företagsnamnet. Det finns för- och nackdelar med båda. Till exempel kan du jobba offline med en app, vilket inte fungerar med en hemsida. Appen är dessutom ett effektivt och snabbt sätt att ta

En nöjd kund är absolut den bästa reklamen. sig direkt till produkten eller företaget man söker. Men då måste den vara nedladdad på din telefon, läsplatta eller dator, annars funkar det inte. Men om du är online kan du komma åt en hemsida hur som helst. Det brukar sägas att en app är bättre för återkommande kunder - medan en hemsida är bättre om vi bara behöver hitta dem vid enstaka tillfällen. Bred kompetens För att kunden ska få bästa lösningen har Frostlight knutit till sig ett team med utvecklare, designers, webb-experter och affärskonsulter med mångårig erfarenhet och som jobbar med allt från idé till färdig produkt. – Inför de flesta projekt har vi en workshop ihop med kunden för att tillsammans med andra kompetenser komma fram till vad kunden vill ha och hur det ska fungera. Vi hjälper kunden från idé eller koncept och vägleder genom hela processen fram till vi har ett färdigt resultat. Ibland får vi jobba fram och tillbaka och projektet kan bli större än det var menat från början. Men vi avslutar aldrig förrän kunden är helt nöjd.

www.frostlight.se 16


Av världens 148 presidenter är bara 7 kvinnor. Vi kanske måste bli lite starkare?

– ett gym tillägnat tjejer –

W W W . R O S A S K R O T . S E

|

T O R K E L

K N U T S S O N S G A T A N

4 1

|

T - B A N A :

M A R I A T O R G E T

|

0 8 - 6 5 8

2 1

0 0

17


SAKNAD

Tommy Karman skriver på en bok om samma tema som “Saknad”. Det är en självupplevd berättelse. Annars

älskar han när havet läspar mot stranden som ett sovande barns andetag och det bästa av allt; han finns därute i sommar. Tommy har två döttrar, adopterade liksom sonen.

K

ommer minnen till oss eller vi till dem? Det blåser en kylig vind och på himlen skyndar molnen lågt över staden. Vinden far mellan husen, tar sats över torgen, saktar så ned igen. Väder och vind påverkar oss, förmodligen undermedvetet, vi blir en del av de eviga krafter som råder över oss.

J 18

ag sneddar över Kungsträdgården där vi varit så många gånger. Jag står en stund stilla och betraktar lejonen, statyerna där du klättrat och ropat på mig från din upphöjda plats. Som den gången vid den guldskimrande kungakrona som finns på bron till Skeppsholmen. Jag har fotografiet kvar med dig intill den guldglänsande skapelsen. Du når knappt upp med dina uppsträckta händer. -->


I

hela stan finns platser som förenade i minnen. Kommer minnen till oss eller kommer vi till dem? Väsensskilda från varandra var och en för sig. Men inom mig uppstår samhörigheten och blir en enhet, endast då får de mening. ag går vidare mot andra sidan av ön. Passerar alla båtarna, hem för många familjer. Minns hur du ständigt försökte komma närmare kajkanten. Jag höll dig hårdare i handen men lät dig ändå se rakt ned i det mörka vatten. Vattnet som är en del av vårt gemensamma arv. år värld består till större delen av vatten, kanske det enda som förenar oss var vi än bor på vårt vattenklot. Ändå kallar vi det jorden. Jag vänder åter mot Drottninggatan och vidare mot Gamla Stan. et känns riktig kallt nu och jag fiskar upp jackan ur ryggsäcken och drar den tätare kring mig. Vid Slussen stannar jag en stund och ser på när ett par båtar slussar vidare in mot Mälaren. Kanske på väg till den kommande vinterförvaringen. Det är sent i september och träden antar alltmer de gulröda nyanserna som gör hösten till ett en kort glimrande färgsprakande festival. i förlorade dig. Det som delar livet i ett före och ett efter. Fast omgivningen alltmer sällan frågar eller kommenterar så förundras jag över hur minnen och platser sammanlänkas. En slags sidovärld som jag går ut och in i. Ibland sammanblandade och då svårare att hitta stigar. bland gör jag som min son, lägger pusselbitar vid varandra, försöker få dem att passa ihop. Det blir bitar över.

J

V D

V

I

Minneslunden ligger vackert vid den lilla fågelsjön med måsar, änder, svanar. Vi var många gånger tillsammans där. Jag gav dig ständigt bröd och du matade förtjust fåglarna. ag köpte till och med färskt bröd som omedelbart blev fågelmat. När du lärt dig cykla for vi varv efter varv runt vattnet, vinter som sommar. Du klättrade på den lilla statyn och släppte små pinnar i bäcken, följde dem med blicken. u bor du där. Du har flyttat hemifrån. Jag går dit och lägger små stenar intill en lerfigur föreställande en mor med sitt barn. Jag är noga med att du har sällskap, visserligen bara stenar, men ändå. Ibland ser jag små lappar från dina vänner. Spretigt handskrivna ord om saknad mitt bland alla blommorna. Jag läser dem om och om igen. unden är inramad av tät grönska så här års som dämpar ljudet från omgivningen. Solen gläntar in mellan träden på andra sidan. Det är tyst och stilla. Ibland kommer någon och blir sittande en stund. Jag känner en ordlös gemenskap. Som förenad i saknad. i sitter tysta och vilande i våra olika världar och för samtal med dem vi älskar. De som slagit bo i våra hjärtan och vars ande alltid kommer att sväva inom oss, ända tills jag gör dig sällskap i himlen eller i den fuktiga jorden. ag minns stegen från parkeringen och upp till kapellet den dagen när våren övergick till sommar. Jag minns alla skygga ansikten och nedslagna blickar. Jag minns när jag steg in i rummet och såg din kista framför mig. Jag minns mummel och lågmälda samtal, de brinnande ljusen och alla sångerna.

J

N

L

V J

19


LAX, POTATIS OCH SOMRIG SALLAD Meny Smรถrdegspizza med bubbel Grillad lax Potatis i paket Melonsallad Egen dajmglass med frukt 20


ROSA TONER I

SOMMARENS GRILL

Kom sol eller regn, på sommaren äter vi mat ute! Bjud in vänner, familjen eller grannen, fram med bubblet, grillen och smakerna! -> 21


Lite bubblande dryck i glasen och ett frasigt tilltugg under tiden grillen värmer upp är en bra start på middagen. Vi väljer God Dryck No2 Goda bubblor Rosé till förrätten, den är både alkoholfri och ekologisk. På grillen hamnar citronoljepenslad lax i filéer tillsammans med förkokt färsk potatis med kryddgrönt i paket.

TILLTUGGET Smördegspizza Köp färdig smördeg, kavla ut en lagom tunn rund ”pizzabotten”. Pensla tunt med tomatsås, riven ost, lite salt och peppar. Skär ”pizzan” i smala tårtbitar men lämna en rundel i mitten där tårtan sitter ihop. Ta varje tårtbit och snurra något varv. Pensla med uppvispat ägg och ställ in hela i ugnen cirka 10 minuter. Följ anvisningar för ugnsvärme på smördegspaketet.

POTATISEN Potatisknyten 6 personer

1 kg färskpotatis 50 g smör 1 finskuten citron 2 finhackade vitlöksklyftor Blandat kryddgrönt, förslagsvis; 1dl hackad persilja 1 dl hackad dill 1 hackad rödlök Flingsalt Foliepapper 22

Förkoka potatisen i 5 minuter och skiva i 1 cm tjocka skivor. Ta en bit foliepapper. Lägg en klick smör underst och skivad potatis lagom för en portion över smöret. Lägg en klick smör till på potatisen. Lägg eventuellt på en citronskiva, strö över hackad dill och persilja, vitlök, rödlök och flingsalt. Låt foliepaketet grilla på utkanten av gallret i 10-20 minuter.

SALLADEN Melonsallad 6 personer

1 galia-melon 1 pkt fetaost 1 kruka basilika Citronpeppar Flingsalt Skär melonen och fetaosten i tärningar. Finhacka basilikan. Blanda ihop ingredienserna, salta och peppra rikligt. Receptidé:Ylva Nylander Foto: Karolina Sannefjordh, Ola Olson

LAXEN Grillad lax 6 personer

1 laxfilé eller laxskiva/ person Olja, gärna citronolivolja Flingsalt Svart- eller citronpeppar Pensla laxfiléerna runt om med olja, då fastnar de inte så lätt i grillgallret. Peppra. Lägg laxen på grillen. Lax faller lätt sönder om man vänder den för ofta. Låt den få en ordentlig grill/ stekyta. Vänd laxen och låt den grilla klart på nästa sida. Total grilltid är cirka 3-4 minuter per sida. Lax är färdig när fiskköttet blivit matt ljusrosa och liksom skivar sig.

DRYCKEN

God dryck No 2, alkolholfritt, ekologiskt bubbel eller annat favoritbubbel. Till grillad lax passar Pinot Noir, Riesling och gärna citronvatten. Till desserten: Kaffe. Portvin eller ett litet glas Marsalavin är gott till.


Sommarens dessert vispar du enkelt ihop själv. Det enda du behöver är vaniljvisp och dubbeldajm och vips har du skapat en dessert som alla vill ta mer av!

GLASSEN

Hemgjord dajmglass cirka 6 personer

2 paket vaniljvisp 2 förp. DubbelDajm Färsk frukt till garnering

GÖR DIN

EGEN GLASS

Vispa vaniljvispen hårt. Krossa dubbel-dajmen i mortel. Blanda ner i vaniljvispen. Ställ in i frysen minst 3 timmar. Servera som glass med färsk frukt.

23


Du kan ta din hund och springa för livet eller din laptop eller din mobiltelefon, men hur räddar du din känsla av trygghet?

24


SAKER VI FÖRLORADE

I BRANDEN

D

Ell Forselius är 27 år och bor i Stockholm tillsammans med sina två marsvin och en gerbil. I sommar tänker hon skriva skräcknoveller och jobba på Naturhistoriska riksmuseet, men förhoppningsvis hinner hon med att bada några gånger också.

et var ingen som dog i branden. Tack och lov. Om man inte räknar en ensam råtta i cykelförrådet, förstås, men vem gör det? De flesta ser nog hellre en död råtta än en levande. Men vi kommer till råttan sen. Om en liten stund. Till en början vill jag bara att ni ska veta detta: det var ingen som dog i branden, men det betyder inte att vi inte förlorade något. randen började i ett av de mittersta radhusen. Som det gör. Någon somnade med tända ljus och en gardin fattade eld. Jag tänker inte berätta vem det var för det tynger henne säkert fortfarande, men trots att det var hennes ljus var det inte nödvändigtvis hennes fel. Hon hade inte somnat med tända ljus om hennes man inte varit sen hem från jobbet. Igen. r det inte underligt? Att något så litet oskyldigt som en liten affär på kontoret kan leda till att en länga radhus brinner ner? em hon än var så vaknade hon av en tjutande brandvarnare, men då var det redan för sent. Branden spred sig. Brandkår tillkallades och grannar väcktes, men det var ändå för sent att rädda någonting.

B

Ä V

N

ej, förlåt, där sa jag fel. Någonting gick att rädda. Det finns alltid någonting att rädda, men allting gick inte att rädda. Det är sällan det går. Istället såg vi när lågorna slukade våra hem, våra saker, vår trygghet. Vi kunde inte göra någonting. Brandkåren kunde inte göra någonting. När allting var över fanns en svartnande radhusstomme kvar och de sa att det var tur att brandkåren kom så fort, att de kunde släcka det innan det spred sig till närliggande radhusslingor. ad hjälpte det oss? Där vi stod med de få saker vi fått med oss ur våra hem, utan någonting kvar, vad hjälpte det oss att de andra radhusen klarat sig? et fanns en pervers fascination i att se vad som räddats ur lågorna. Jag tror det säger mycket om folk, vad de väljer att ta med sig i ett nödläge. Mobiltelefoner förstås, men det är inte så konstigt. Den ligger oftast precis vid sängen, lättillgängligt, klart den är det första man tar med sig när man måste fly. Hur ska man annars larma brandkåren? ina barn. Naturligtvis. Hundarna, katterna, de större husdjuren som man hittar. En liten pojke kramade ett enormt -->

V D

S

25


marsvin. Trots sirener och brand och skrik och gråt mumlade han lugnande ord i marsvinets öra och strök handen över den långa, toviga pälsen. Det levde i tre år till efter branden. Rätt lång tid för ett marsvin. Tror jag i alla fall. öräldrar höll barnen i ena handen och telefonen i andra. Deras barn höll föräldrarna i ena handen och ett gosedjur i den andra. Gosedjuren höll ingenting i händerna, förutom sina barn. tt äldre par höll i varandras händer. De hade bott i radhuset sedan de var nygifta femtio år tidigare. De hade fött sina barn i huset, de hade pensionerat sig i huset. De hade all sin historia i huset. fter så lång tid förstod de kanske bättre än oss andra vad som måste räddas och inte. Vad som kan ersättas och inte. “Då blir det inget tjafs om arvet i alla fall”, sa de efteråt, precis innan de flyttade in på ett hem tillsammans. ån idiot sprang in i förrådet för att rädda någonting. En tavla tror jag det var, mycket värdefull enligt idioten själv. Han fick aldrig ut den, för den låg begravd under högar av bråte och till sist tvingades han ut därifrån av brandkåren. De skällde ut honom efter noter men han hävdade envist att tavlan kunde räddats. Den hade legat i förrådet och samlat damm i år innan branden, så ibland har jag undrat hur värdefull den faktiskt var? Var den värd att dö för?

F

E E

N

D

et fanns saker som kunde räddas, saker som måste räddas och saker inte gick att rädda. Du kan ta din hund och springa för livet eller din laptop eller din mobiltelefon, men hur räddar du din känsla av trygghet? Hur räddar du dig själv från att vakna mitt i natten, kallsvettig, övertygad om att det brinner igen? Hur räddar du dig själv från mardrömmar där du inte hann fly, där någon du älskar inte hann fly? varet kan komma att förvåna dig, som tidningarna skriver. Fast egentligen förvånar det nog ingen, för svaret är helt enkelt att du inte kan rädda dig själv från det. Kanske ännu värre är det faktum att du inte kan rädda dina barn från det. Branden ryckte dem ur sin barndom och vissa av dem hittade aldrig dit igen. Vad är dina mardrömmar mot att ditt barn aldrig mer vill tända ett ljus? en ingen dog, upprepade alla. Som ett mantra. Det var ju ingen som dog i alla fall. örutom råttan i cykelförrådet. Dog den verkligen? Jag vet inte. Det jag vet är att ett av barnen i huset matade den med ost, trots att det var strängt förbjudet. Det fanns lösa planer på att skaffa en råttfälla och ha ihjäl den, men det blev aldrig av. Styrelsen var för lat. Eller för blödig. Hur som helst matades råttan av ett av barnen och trivdes bättre i källaren än vad den hade någon rätt att göra. Fast nog förtjänade den det. Den saknade halva örat

S

M F

Jag undrade vad råttan räddade. Ost kanske? 26


och hela svansen, men vad den råkat ut för som föranlett det talade den inte om. Råttan talade ärligt talat inte om särskilt mycket. Den åt bara ost. ag hörde barnet fråga sin mamma om råttan överlevt, och hon sa att det var klart den hade det. Råttor var smarta djur och den hade nog flytt innan vi människor gjort det. Det kanske var sant. Jag vill tro att det var sant, precis som barnet ville tro att det var sant, och kanske mamman också. Jag tror barnet trodde henne när hon pekade ut en råtta några dagar senare och sa att där var han ju. Hel och oskadd. Lite för hel och oskadd. Den råttan hade två hela öron och en hel svans. Fast det är klart. Konstigare saker har ju hänt. ag undrar vad råttan räddade. Ost kanske?

J

J

V

i fick nya hus och nya lägenheter. Nya radhus. Fyllde det med nya prylar och nya mardrömmar. Men jag undrar, jag tror, om det inte är så att vi alla känner en viss skräck över det faktum att vi vet svaret. Svaret på frågan alla har tänkt på någon gång men som ingen vill få besvarad. Vad skulle du rädda om det brann hemma hos dig?

www.webbplats.nu

27


Vi älskar hår, mode och miljö

Vi är stolta hantverkare! Jag fick min utbildning på Vidal Sasson under punk-eran i slutet av 70-talet och den skolan är ursprunget till vår kunskap här på Friekosör. Grunden till en riktigt snygg och hållbar frisyr är klippningen, det är den som gör hela hantverket. Det handlar om att ha bra grundkunskaper men också att hela tiden vidareutbilda sig och hålla sig ajour med nya trender. Som frisör måste du kunna förstå hårets kvalitet och växtriktning, men det är lika viktigt att ha känslan för form och vinklar för att kunna ge kunden ett riktigt bra resultat. Vidal Sassons teori är att kunden ska kunna borsta håret, tvätta och sen låta det självtorka. Men då måste kunden samarbeta och följa frisörens tips och råd. Med rätt produkter och en borste som är framtagen för att få igång blodcirkulationen i hårsäcken, då funkar det. Just att få igång muskulaturen i hårsäcken genom att borsta är ett av de viktigaste skötselråd vi kan ge. Det växer inga morrötter ur asfalten så borsta, borsta, borsta!

Vi verkar för nutid, framtid och livstid Håret är en naturprodukt! Hos oss finns det en självklarhet i att använda ekologiska produkter för att behålla hårets rätta struktur. Håret är en naturprodukt med naturliga fetter, oljor och fukt. Melanin, hårets eget färgämne, fungerar som smörjmedel för strået. För att inte förstöra strukturen på håret måste alltså produkterna vara framtagna av naturmaterial annars drar vi ut melaninet och håret blir torrt och livlöst. Vi använder enbart ekologiska växtdelar som färgämne och många av dem måste vi köpa utomlands. Vår blå färg till exempel finns bara att få tag på i Nordafrika och purpur finns bara i Asien. Många tror att färgen sitter sämre utan de kemiska tillsatserna, men det är tvärtom. Färgen sitter fantastiskt bra och i princip tills håret vuxit ut. Vi använder gammal kunskap och gör om den till det senaste inom hårfärgning. Det tar 5-6 år att bli en hyfsat fullfjädrad ekologisk frisör. Men fullärd blir du aldrig, som frisör utvecklas du hela tiden. Min nyfikenhet vet inga gränser, det finns alltid nya saker att lära och upptäcka. Eko-Lena Jansson, Friekosör, www.friekosor.com

28


Välkommen till mina

Konstutställningar

27 augusti – 1 september

16 – 22 september

Vackra Stockholm och Ovansiljan

Tillsammans med fotograf Juan Aravena

Landskap och stadsmiljöer från Stockholm och Europa

Akvareller och teckningar

Akvareller, teckningar och fotografier

Galleri Svea

Galleri Bellman

Köpmangatan 8, Gamla Stan

Bellmansgatan 9, Stockholm Söder

Mobil: 0708-250 638 per.stabi@telia.com www.perstabi.se Skeppargränd, Stockholm, akvarell

La Chapelle, Frankrike, akvarell

KOMBINERA DITT EGET UTEKÖK Moduler med längder 600, 900 och 1200(mm) Rostfritt 304

Bänkskivor i trä eller granit

Flyttbara insatser som ho, gasolplatta, varmvattenberedare, kyl och ismaskin

Se mer på www.facebook.com/ockkitchen/ eller www.ockkitchen.se 29


EN VECKA SENARE

Linda Svensson, Sollentuna, kommer att spendera sin sommar med så kallad hemester, semester hemma. Planen är att inte åka några längre sträckor utan förhoppningsvis kunna fylla sommaren med små utflykter som passar spralliga barn och deras något långsammare föräldrar. Linda ska också försöka få klart ett par manus under sommaren som håller på att ligga till sig.

E

n vecka senare satt jag i lägenheten där du bott under äldreomsorgens vingar. Rensade ut alla lådor och skåp. Slängde TV-guiden som var prydligt lagd på bordet med det du skulle se understruket. Jag räknade till otaliga servetter i olika färger och storlekar, flera kassar faktiskt. Mindes att du alltid hade en servett i knät, beredd att torka när ett öga rann eller om en smula kom fel. Du var alltid prydlig både i dig själv och i hur du hade det omkring dig. När jag var liten och du yngre plockade du alltid undan disken och torkade bordet innan jag hunnit svälja sista tuggan. Dammade och torkade rent för att ha ordning och reda. u jobbade ganska länge i ett sjukhuskök, kanske var det därför du var så noggrann med att hålla rent. Jag minns att du ibland förvarade plastpåsar i en plastpåse med gummiband om. Det tyckte jag alltid var lite onödigt. in mamma var med mig i lägenheten. Vi tänkte på dig,

D

30

M


pratade om dig och grät då och då. Vi tände ljus och åt en liten lunch direkt ur förpackningen. amma hittade en massa brev i en låda, ordentligt ihopsatta buntar som var ihopknutna med fina band. Vi brevväxlade mycket du och jag innan email och sms. Du hade sparat alla mina brev och kort. Jag använde olika brevpapper och skickade alltid färgglada kort från mina resor. Vi kunde följa de allra första med spretiga nybörjarbokstäver till de sista med tydliga lite stora, så att du enkelt skulle kunna läsa. Du hade skrivit små hälsningar till mig på allihop. Skrivet över, eller bredvid, mina ord. Hälsningar som ”tack för brevet lilla du”, och ”jag älskar dig”. Sådant som du och jag inte sa men som vi visste. är jag var barn och tonåring bodde jag hos dig ibland en helg här och där. Du gjorde pressgurka till mig för det gillar jag. När jag inte läste själv så läste du för mig. Du tröttnade aldrig. När vi gick i skogen så hittade du på små historier som du berättade. Och pekade på röksvampar som vi ibland trampade på. Sen blev jag äldre och vi tittade på tv och gick på stan. n gång köpte du ett rosa och vitrandigt nattlinne till mig med en kanin på magen, fast att det var alldeles för dyrt på ett fint varuhus. Jag har det kvar, jag ska ge det till min dotter när det passar henne. Runt hörnet från din lägenhet var det nära till en kiosk. Jag gick dit och köpte godis i sådana där små, små påsar med prickar på, tror inte de finns kvar längre. När jag tagit körkort körde jag till dig ibland bara för att jag ville. Från Stockholm till Malmö och sen till Mörrum när du flyttat dit.

M

N

E

J

ag är glad att jag hann träffa dig din sista vecka. Men ledsen att jag inte träffade dig mer innan. Det blev liksom ett glapp där, när jag själv fick familj och du blev mindre rörlig och helst ville stanna hemma. Visst besökte jag dig, men vi pratade inte så mycket som förr. Du hörde sämre men det var egentligen inte anledningen. Mest pratade vi om dina favoritprogram på TV, du gillade att titta på Våra Bästa År och boxning, gärna sent på natten. u hade det nog svårt i ditt liv, ensam med ett barn, två män som lämnade dig. En stor sak då för över 60 år sedan. Du lämnade bort ditt barn under perioder till din mamma. För att du skulle arbeta, ofattbart hur du kunde. Kanske ville du ge ditt barn samma somrar som du hade haft. Kanske så mindes du de dagarna som mycket bättre. Bättre än ett liv i storstaden. Kanske valde du inte alltid rätt. Säkert gjorde du fel, säkert fick någon lida för det. Visst hade du sidor som jag inte tyckte om, inte förstod. Visst valde du ibland helt fel. Men vem gör inte fel. Ingen kan förstå någon annans börda helt, ingen kan döma, jag kommer att minnas det som var rätt. Det som jag tyckte om. Det är mitt val. ag har i minnet en bild av dig, från ett fotografi. Jag var liten, du drog mig på ett plastskynke på en äng med utsikt över fjäll och dal med en sjö längst ner. Doften av gräs och ko ligger i luften. Du såg så lycklig ut och stark, ståtlig. u var rätt envis in i det sista, ville inte ha hörapparat, inte benprotes men löständerna accepterade du i alla fall till slut. -->

D

J

D

31


E

n enda liten vecka tidigare. Hjärtattack, hjärtat orkade inte mer. Jag såg det på skärmen, hjärtat, som kämpade på med den lilla kraft som fanns kvar. Man kunde tydligt se hur liten del av hela hjärtat som orkade och hur stor som inte orkade alls. u låg där i sängen och kämpade med andan. Pustade liksom ut lite liv i taget. Du var så arg för att du inte hade någon TV. Jag visade dig ett avsnitt av Våra Bästa År på min läsplatta. Du tyckte det var konstigt att tv:n var så liten. Gubben bredvid proklamerade att det var kallt idag, imorgon skulle han åka skidor, strax innan han gormade efter en sköterska som enligt honom inte kom snabbt nog med en telefon. ”Hur svårt ska det vara, jag ligger faktiskt här och dör”. e sista dagarna fick du eget rum med tv, inte ett delat rum som tidigare. Då förstod vi att det var nära. Du tittade på mig och pustade fram ”tänk vad mycket man ska gå igenom” medan du skakade på huvudet. Jag lyfte upp dig när du gled för långt ner så att din

D

D

32

fot skavde mot sängramen. Du låg på en madrass med värme i. u somnade in tidigt på morgonen den första dagen på det nya året. Mamma var där kvällen innan tills du somnat för natten. Det blev ingen ny dag för dig. Men jag hoppas att du var nöjd med de du hade. Jag är i alla fall nöjd med mina dagar med dig. Hoppas att du har det bra nu. Jag kommer inte glömma. et sa jag till dig när vi besökte dig den sista gången. Jag och min mamma. Där du låg i sängen alldeles stilla och lugn. Det var som att rynkorna slätats ut, du såg så fridfull ut. Fast tom. Jag glömmer dig inte, min mormor.

D

D


SÅ HÄR FUNKAR SYNK

BOOKS ON DEMAND För dig som vill skapa din egen bok och gärna vill ha hjälp på vägen. Här berättar SYNK publishings redaktör YLVA NYLANDER mer om vad vi kan hjälpa till med, från ord till bok. Ordspråket säger att många är kallade men få är utvalda. Vi tycker att alla som vill ska få känna sig utvalda och ha möjlighet att förverkliga drömmen om att få sin bok publicerad. Vårt ledord är inspiration För många skribenter är Books on Demand en fantastisk tjänst då alla kan få hjälp med att trycka sin egen bok. Vi på SYNK publishing har tagit tjänsten BoD ett snäpp längre. Genom våra korrektur-, lektörsoch redaktörstjänster kan vi bidra med kunskap och inspiration till dig och ditt manus. Det ska vara roligt att skriva en roman, deckare eller släktkrönika och därför kan det vara skönt att ha någon att bolla med på vägen när inspirationen tryter. Vi behöver alla ett par objektiva ögon som tittar på våra texter för att se om de håller för utgivning och vi är alla i behov av någon som kommer med glada tillrop och uppmuntran. Våra tjänster Vi tror det finns lika många brokiga manus som det finns olika behov av hjälp. Därför snickrar vi ihop våra tjänster efter just dina önskningar. Kanske är du redan klar med ditt manus och har behov av hjälp med layout och en tryckfärdig pdf. Vill du så kan vi även göra en djupare genomläsning och ge tips om händelseförlopp, dina karaktärer och hur du ska göra med ditt manus för att utveckla det ytterligare. Kvalitet är viktigt för oss, både när det gäller innehållet i ditt manus och det färdigtryckta materialet, därför rekommenderar vi endast de bästa och miljöcertifierade tryckerierna i Sverige, som till exempel Larsson Offsettryck i Linköping. Vi projektleder hela produktionen av ditt manus – allt från ditt oredigerade manus till att du får din färdiga bok i handen.

Alla böcker behöver marknadsföras Alla böcker och författare behöver marknadsföras, inte ens stora författare säljer utan marknadsföring. Vi hjälper dig att marknadsföra din bok genom närvaro på olika sociala medier och med ett snyggt författarporträtt på vår webbplats. Vi kan även ta fram flyers, broschyrer och visitkort anpassade för dig och din bok. Håll drömmen vid liv Vi vet att det i många skrivbordslådor, på vindar, i nattduksbord och på hårddiskar ligger en dröm som bara väntar på att bli förverkligad - drömmen om att någon gång få se sitt eget manus bli till en färdig bok. Boken som vi vill att släkt och vänner, kända och obekanta, ska få beröras och ta del av. Kanske har du årets julklapp i byrålådan, vem vet? Hur som helst, gör slag i saken och skriv klart din bok! Ibland måste vi förverkliga våra drömmar och våga kasta oss ut, oavsett om det är en lite novellsamling som endast är till för släkten, en hårdnackad deckare eller årets skönlitterära verk. Vi måste våga för att vinna! Välkommen till oss på SYNK publishing! www.synkpublishing.se - info@synkpublishing

Smakfyllt på goda vänners sätt

BOKSLÄPP AUGUSTI 2016

}SYNK} PUBLISHING

33


A

lla i byn var överens om att gamle gubben Jansson hade blivit fullständigt galen. De visste kanske inte exakt vad som hade hänt, och visst, där hade ju alltid funnits något excentriskt eller udda eller vad man nu ville ta och kalla det för med honom, men det här - hela det här ”älskandet” – det var ju något utöver det vanliga. Hela det här att bara traska runt i byn och ropa att han ”älskade” allting så fruktansvärt mycket, vad var ens det?

34


”Hallå själv!” ropade Jansson tillbaka och log. ”Vilken morgon va!”

”D

et måste ju vara en hjärnblödning eller något i den stilen” sa byborna. Ja, jo kanske det. Det kunde ju vara en av anledningar till att man såg honom spankulera ner för Storgatan med ett leende från öra till öra, tvärbromsa intill ett elskåp och med ett glädjetjut utbrista att ”detta fantamej är det bästa och vackraste elskåp som någonsin producerats”. Eller få se honom stå och sucka imponerat framför ett staket. I alla fall, en sak höll folk med varandra om: Det var ju inte friskt. Det var ju snarare sjukt. ill en början var där i och för sig några av byns lite mer frisläppta själar som gick igång på den positiva attityden. ”Ja

T

-->

HIMLEN SKÄLLER

SOM EN HUND

Paolo Nobis Sandén bor i Malmö och det är nog mest där han kommer att spendera sin sommar, om där inte blir en liten resa ner till Italien. 35


det är bra Jansson!” hade de hejat på när de sett honom stå och oja sig över en gräsmattas elegans, men efter ett tag hade även dessa sympatisörer tröttnat och precis som alla andra valt att styra över till den motsatta trottoaren när de sett gubben komma gående. ”Gud vad jag älskar den här byn!” kunde man höra honom gallskrika på flera hundra meters avstånd, även när han måste varit så långt bort att han ännu inte hade kommit in i själva byn. är är så vackert! Här är så trevligt! Och folket sen – dom ska vi inte ens börja tala om! Detta måste ju utan tvekan vara den mest underbara plats man kan leva på på denna jord! Tack! Tack för att jag får bo här! Här i denna Edens Lustgård!” e yngre människorna i byn hade faktiskt till en början tyckt rätt så bra om ropen – men bara därför att de uppfattat dem som extremt ironiska. ”Jo tack själv du!” hade de hojtat tillbaka när Jansson gått förbi ”Tack för den nerlagda fabriken! Och tack för tåget som inte går längre! Och tack för att här bara ligger vindpinade slätter runtom så att där inte finns ett skit att göra om kvällarna! Danke!” nderbara människor!” hade Jansson ropat tillbaka ”Fantastiska ungdomar, heja heja!” och när ungdomarna insett att han faktiskt menade vad han sa hade de bara blängt långt efter

”H D

”U

honom. ”Äh, han är ju knäpp” hade någon konstaterat sen och så hade det gått och slagit sönder kiosken istället. n liknande exkluderande attityd hade även odlats fram bland de äldre i byn. Faktum var att man nu över hela det demografiska spektrat, vare sig man var ung eller gammal, man eller kvinna, rik eller fattig, mest låtsades som om Jansson inte riktigt fanns längre. an hörde inte ropen, man såg inte hur han ömt klappade på skjutdörrarna in till lanthandeln eller gjorde tummen upp till soptunnan borta vid bankomaten, man kände inte saliven mot sin nacke när han skränade om hur gullig och härlig den lilla pinnen som separerade folks varor var när man stod framför honom i kassakön. Allt det där var liksom bara helt … jamen osynligt nuförtiden. ast nej. Vänta lite här nu. Där fanns ju faktiskt en - en liten grabb som hette Rikard, han kunde av någon outgrundlig anledning fortfarande se Jansson. et hade nog en hel del att göra med att Rikard var så himla liten och inte hade några vänner och därför inte heller hade lyxen att kunna välja vem han såg eller inte såg. Eller ja, det var det det hade att göra med, fullt ut. ur som helst så stötte de på varandra en morgon. Det var borta vid en av

E

M

F

D

H

...Gud vad jag älskar den här byn!“ kunde man höra honom gallskrika på flera hundra meters avstånd...

36


slätterna utanför byn längs en smal lerstig som Rikard brukade gå fram och tillbaka på för sig själv efter skolan för att i alla fall göra något innan det var dags att gå hem. När han fick syn på Jansson gick han fram och sa hallå. allå själv!” ropade Jansson tillbaka och log. ”Vilken morgon va!”, han slog ut med armarna över slätten och den blygrå himlen som låg som en blöt filt över dem. ”Är det?” sa Rikard och tittade uppåt. a det tycker jag allt, det tycker jag allt” sa Jansson och nickade. ”Det var ett par fruktansvärt tjusiga skor du har där.” ”Tack” sa Rikard och tittade ner mot de trätofflor som han hade på fötterna. ”Dina är också fina.” ”Ja det är de” höll Jansson med ”Det är de verkligen.” an avbröts av ett muller en bit bort, det kom från någonstans ur filten och snart kunde Rikard känna en regndroppe mot sin hand när han sträckte ut den. ”Det blir nog dåligt väder snart” föreslog han. ”Dåligt?” sa Jansson ”Nej, nej det tror jag inte.” ”Men det åskar ju.” skar? Nej det åskar inte, du blandar bara ihop det där ljudet med ett annat.” ”Ett annat? Vadå för annat?” a det ska jag ta och tala om för dig min unge man. Det där är inget annat än ljudet av en stor och lurvig hund som sitter bakom molnen och skäller - bara för att han är så himla glad för att det är en sån härlig dag och att han snart ska få gå ut i den.”

”H ”J

H

Ӏ

Ӂ

S

”J

R

r det?” sa Rikard och tittade upp mot himlen igen. ”Ja det är det” sa Jansson. ”Det är det utan någon som helst tvekan. Så, nu ska jag ta och traska tillbaka faktiskt. Du får ha en fortsatt underbar dag.” en klappade han Rikard på huvet och rufsade om hans hår lite, vände på klacken och gick iväg längs stigen tillbaka mot byn. ”Underbara By!” hörde Rikard honom ropa medan han försvann bortåt. ”Fantastiska, Makalösa By!” ikard tittade efter honom en stund, sen vände han blicken upp mot himlen igen. ”En hund som skäller …” mumlade han för sig själv och rynkade pannan. ”Ja jo … jo kanske det …”

37


NYTTIGA TIPS UNDER

SOMMARSOLEN Burpee Burpees - sommarens övning! Den här kombinationsövningen tränar såväl kondition som styrka. Varför inte utmana familj och vänner för att se vem som kan göra flest under 5 minuter? Här presenterar Sofia Persson från Rosa Skrot - www.rosaskrot.se - en lättare variant som de flesta av oss klarar av:

1

Börja med att stå höftbrett mellan fötterna.

3 2

Sträck armarna upp ovanför huvudet för att sedan sätta händerna i marken utanför fötterna.

Ta hand om ditt hår i sommar!

Kliv bakåt med en fot i taget till du hamnar i plankposition – en rak linje från hjässan ner till hälarna. Spänn magmusklerna genom att ”suga” in naveln, men var noga med att andas som vanligt. Kliv sen in med ett ben i taget så att du hamnar i startpositionen igen. Upprepa så många gånger du orkar.

4

Ekologiskt och väldoftande schampo, balsam och leave in-inpackning. Innehåller mynta som jobbar igång cirkulationen i hårbotten och kokosolja som ger håret en härlig glans. www.friekosor.com 38


A

tt vi ska dricka mycket vatten och undvika stark exponering av solen, det vet vi. Många har dessutom blivit medvetna om de höga mängder av kemikalier som finns i kommersiella solskyddsprodukter.   Siri, Ayuruvedaterapeut på Simran Center i Stockholm, vill inte förorda att vi ska sluta skydda vår hud, men hon har några ”naturliga” råd att komplettera med, några mycket effektiva tips från den Ayurvediska läran som härstammar från det heta Indien. Vi kan öka vårt naturliga solskydd inifrån genom att ta örten Mariatistel. Den har visat sig ha en positiv effekt på huden genom vissa flavonoider och E-vitamin. Finns att köpa på hälsokostaffärer. Astaxin är en alg och en av naturens kraftigaste antioxidanter med bevisad antiinflammatorisk förmåga. Den stärker även immunförsvaret och förbättrar fysisk prestation,

återfinns oftast som det röda pigmentet i bland annat marina mikroalger. Även den finns att köpa i hälsokosten. Vanlig sallad, som till exempel isbergssallad, är fantastisk vid solsvedd hud.  Mosa salladen så den blir mjuk och börjar vätska sig och lägg över bränd hud. Sallad innehåller ämnet lactusin vilket är både antiinflammatoriskt och smärtlindrande.

Många andra gröna grönsaker är också kylande i sin natur, som till exempel gurka. Aloe Vera är fantastiskt för att dämpa och lindra, men använd så ren Aloe Vera som möjligt och utan tillsatser.

Njut av solen, på ett vettigt sätt. Då ger den dig både kraft och glädje.

39


SommarSYNK producerades av SYNK publishing Redaktรถrer: Ylva Nylander & Karina Sannefjordh Gilla och fรถlj SYNK publishing pรฅ Facebook och Twitter

www.synkpublishing.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.